Griekenland overweegt om zijn S-300 luchtverdedigingssysteem naar Oekraïne te sturen. Eerder deze maand sloeg een Russische raket tijdens een bezoek van de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis aan Oekraïne in op een paar honderd meter afstand van de Griekse delegatie in de stad Odessa.

“De aanval op Odessa was een persoonlijke schok voor de Griekse delegatie”, zegt analist George Tzogopoulos van de educatieve instelling Centre International de Formation Européenne tegen Business Insider. “Maar strategische beslissingen worden niet genomen op basis van incidenten. Griekenland hecht aan de strategische relatie met de VS, in dat licht moet je het heropenen van de discussie over de S-300 bezien.”

Oekraïne zou ongetwijfeld blij zijn met een mogelijke overdracht, aangezien zijn luchtverdediging van het land onder enorme druk staat door de niet aflatende Russische bombardementen.

Griekse media meldden afgelopen week dat Griekenland zijn S-300PMU-1 systeem zou kunnen leveren aan Oekraïne, als het in ruil daarvoor de superieure MIM-104 Patriot van Amerikaanse makelij verkrijgt.

Griekse overheidsfunctionarissen hadden de levering van de S-300 aan Oekraïne eerder uitgesloten, maar daar komt nu mogelijk verandering in. Griekenland heeft wel infanteriegevechtsvoertuigen en handvuurwapens geleverd aan Oekraïne, nadat Rusland in februari 2022 een grootschalige invasie lanceerde.

De lijst van geavanceerde wapens die Oekraïne in eerste instantie niet kreeg maar die uiteindelijk toch werden geleverd, is lang. Het gaat om F-16-gevechtsvliegtuigen, M1 Abrams-tanks en ATACMS-raketten.

Grieks luchtverdedigingssysteem S-300 mogelijk naar Oekraïne

Inmiddels is dus ook de status van de S-300 luchtverdedigingssystemen in beweging, aldus analist Tzogopoulos. "Wat nieuw is, is de verandering in de toon van de berichtgeving in de nationale media over een dergelijke mogelijkheid", zegt Tzogopoulos tegen Business Insider. "De prioriteit van Griekenland is zijn eigen verdediging. Zolang aan de Griekse defensiebehoeften wordt voldaan, zal het beleid van ruildeals doorgaan. Hoe dieper de Grieks-Amerikaanse militaire samenwerking gaat, hoe waarschijnlijker het wordt dat de Griekse regering groen licht zal geven aan Amerikaanse verzoeken."

Oekraïne heeft uit het Sovjet-tijdperk voorraden voor de luchtafweer, inclusief de geërfde S-300's, maar die dreigen uitgeput te raken.

Frederico Borsari, een defensie-expert bij de denktank Center for European Policy Analysis (CEPA), zegt tegen Business Insider dat de mogelijke levering van Griekse S-300's "nog relevanter wordt gelet op de recente vernietiging van ten minste één M903-lanceerinrichting voor het Patriot PAC-2-luchtverdedigingssysteem door een Russische Iskander-M-ballistische raket."

De Verenigde Staten, Duitsland en Nederland leverden Patriot-raketten aan Oekraïne. Daarmee heeft het Oekraïense leger met succes hypersonische Kinzhal-raketten van Rusland en verschillende Russische militaire vliegtuigen neerschoten.

Tzogopoulos geeft aan dat Griekenland naar schatting 32 lanceerinrichtingen van het type S-300 heeft en tot 175 raketten die het zou kunnen leveren. Over de mogelijke levering aan Oekraïne zegt hij: "Hoe belangrijk ook, een dergelijke beslissing kan niet als een 'game changer' worden beschouwd. Oekraïne beschikt al over dit type luchtafweersysteem voor de lange afstand en heeft vooral baat bij een uitbreiding van het aantal beschikbare raketten."

Toch kan de specifieke variant van de S-300 die Griekenland bezit, wel voordeel opleveren voor Oekraïne. Borsari geeft aan dat dat de S-300PMU-1-variant van Griekenland meer mogelijkheden heeft dan de S-300PS-variant die Oekraïne gewoonlijk gebruikt.

Gelet op de "slijtage" van de Oekraïense S-300-systemen tot nu toe in deze oorlog, denkt Borsari dat zelfs een "beperkt aantal lanceerinrichtingen" "zeer nuttig" zou kunnen zijn voor Oekraïne

LEES OOK: Het Russische leger heeft de wind mee in Oekraïne, maar militaire experts vragen zich af of dat valt vol te houden